Dijksma%3A+ontheffing+mineraalconcentraat
© nieuwe oogst

Dijksma: ontheffing mineraalconcentraat

Boeren moeten na 2014 mineralenconcentraat kunnen gebruiken als kunstmestvervanger. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) wil daarvoor een ontheffing aanvragen bij de Europese Commissie.


Extra bemesting

Voorlopig is er nog geen sprake van dat mineralenconcentraat de status van kunstmeststof kan krijgen, laat Dijksma weten in antwoord op Kamervragen van de VVD.

Dijksma wil boeren toch eerder de mogelijkheid geven voor het gebruik van mineralenconcentraat. Daarvoor vraagt zij een ontheffing aan bij de Europese Commissie.
'Het mineralenconcentraat kan worden gebruikt als een extra bemesting bovenop de bestaande normen', legt een EZ-woordvoerder uit. 'Akkerbouwers kunnen dit gebruiken bovenop hun normale bemestingsplan van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare.'

De extra bemesting geldt niet voor bedrijven die al derogatie hebben. Die bedrijven mogen maximaal 250 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare op het land brengen.

Erkenning

De procedure om mineralenconcentraat officieel te erkennen als kunstmeststof kan nog enkele jaren duren. Daarvoor is aanpassing nodig van de meststoffenverordening van de Europese Unie.

Ook moet eerst uit onderzoek blijken of gebruik van mineralenconcentraat minder emissies naar het milieu veroorzaken dan dierlijke mest. Ook moet worden aangetoond at de werkingscoëfficiënt vergelijkbaar is met kunstmest.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  30 %
Meer weer