Realistische natte natuur in Gelderland

Provincie Gelderland moet in haar ontwerp omgevingsvisie realistisch omgaan met natte natuur rond Natura 2000- en TOP-gebieden. Dat stelt LTO Noord Gelderland in haar zienswijze.

Realistische+natte+natuur+in+Gelderland
© Nieuwe Oogst

De provincie wil de ecologische diversiteit van natte natuur als onderdeel van het Gelders Natuurnetwerk (GNN), dat de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) moet vervangen in de omgevingsvisie, in stand houden en waar mogelijk versterken.

Gelderland wil de waterhuishouding op orde brengen bij Natura 2000-gebieden en de voormalige TOP (anti-verdrogingsgebieden) en reserve TOP-gebieden.

Natura 2000

Voor Natura 2000-gebieden moet dit in 2020 op orde zijn. Voor een groot deel van de TOP- en reserve TOP-gebieden is dit 2016.

LTO Gelderland vindt dat de Natura 2000-gebieden voorrang moeten krijgen. LTO vraagt zich af of het realistisch is om alle TOP en reserve TOP-gebieden - meer dan vijftig - op de kaart te houden.

Hydrologische beschermingszones

Punt is dat de gebieden worden omgeven met hydrologische beschermingszones. De provincie wil bekijken waar ze die kan inperken. Volgens Dirk Siert Schoonman, voorzitter van LTO Noord Gelderland, is dit te vrijblijvend.

De ambitie moet realistisch zijn en binnen een redelijke tijd uitgevoerd. 'En als de hydrologische omstandigheden op orde zijn, moeten de beschermingszones vervallen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer