Gelders grondloos melkveebedrijf taboe

Provincie Gelderland wil melkveehouders ruimte bieden om te ondernemen. Dat blijkt uit haar concept ontwerp omgevingsvisie. Wel zijn melkveebedrijven zonder grond niet gewenst.

Gelders+grondloos+melkveebedrijf+taboe
© Nieuwe Oogst

Gelderland wil voortaan het Gelders Natuurnetwerk (GNN) hanteren voor bescherming, herstel en ontwikkeling van natuur. GNN omvat de bestaande natuurgebieden binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

Net als een zoekgebied van 7.300 hectare voor nieuwe natuur. De provincie wil daarvan 5.300 hectare realiseren, uiterlijk in 2025.

Omgevingsvisie

Provincie Gelderland stelt in haar omgevingsvisie geen beperkingen aan het bouwblok voor melkveebedrijven.

Grote vraag is wat dit waard is in gemeenten met een klein en beperkt bouwblok, omdat gemeenten de ontwikkelingsruimte al hebben of willen dichttimmeren in hun bestemmingsplan.

Weren

De provincie wil grondloze bedrijven weren. Om hiervan zeker te zijn, moet waarschijnlijk minimaal 50 procent van het ruwvoer van de grond van het bedrijf komen. De provincie wil grondloosheid van bedrijven voorkomen via bestemmingsplannen van gemeenten.

De Gelderse omgevingsvisie moet de oude plannen van de provincie vervangen. Het gaat hierbij onder meer over het streekplan, waterplan en het milieuplan. De omgevingsvisie is nog in ontwikkeling.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer