LTO: Agro-sector doet het goed

‘Land- en tuinbouw blijven het ondanks de crisis goed doen. De agro-sector blijft een motor van onze economie, de bijdrage van rond 10 procent aan de nationale economie is stabiel.’ Die conclusie trekt LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat uit het Landbouw-Economisch Bericht (LEB) van het LEI.
Kentering

Het LEB meldt onder meer dat het opvolgingspercentage in de agrarische sector is toegenomen van 29 procent in 2008 naar 35 procent in 2012. In vergelijking met andere sectoren doet de land- en tuinbouw het economisch gezien beter.

Milieudruk

De vermindering van de milieudruk van de land- en tuinbouw op de langere termijn is volgens LTO Nederland op zich positief, al lijkt de vermindering wat te stagneren. Vooral voor mest en mineralen ligt er een geweldige uitdaging, benadrukt Maat. ‘Met het mest- en mineralenbeleid moet er een schep bovenop.’

Maat is optimistisch over de kansen voor verdere verduurzaming in vrijwel alle sectoren. Nog niet zo lang geleden werden allerlei problemen op het gebied van bijvoorbeeld milieu, dierenwelzijn en energie op hert bordje van de boeren en tuinders geschoven.

‘Er dient zich nu een kentering aan waarbij de hele keten inclusief supermarkten verantwoordelijkheid begint te nemen. Zij willen ook hun aandeel leveren in ‘beter produceren met minder energie en grondstoffen’, stelt Maat vast.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer