LEI%3A+mager+effect+hogere+prijzen
© Jan van Liere

LEI: mager effect hogere prijzen

De opbrengstprijzen voor landbouwproducten zullen de komende jaren blijven stijgen. Desondanks blijft het inkomen van veel boeren onder druk staan, verwacht directeur Laan van Staalduinen van LEI Wageningen UR

Bij de presentatie van het jaarlijkse Landbouw-Economisch Bericht schetst Van Staalduinen een optimistisch beeld van de prijsontwikkeling voor landbouwproducten. Ze wijst op de sterke ontwikkeling in opkomende economieën als China die zelf niet kunnen voorzien in de verder stijgende vraag naar voedsel 'De prijzen zullen op middellange termijn echt hoger liggen dan nu', meent Van Staalduinen.

Veevoer ook duurder

Ze voegt er direct aan toe dat met name in de veehouderij ook de productiekosten verder omhoog gaan. Grondstoffen en veevoer worden steeds duurder. 'Daarom wil de prijsstijging voor landbouwproducten niet zeggen dat we er meer aan verdienen', tempert de LEI-directeur al te hoopvolle verwachtingen.

Voor de korte termijn toont ze wel iets meer optimisme. Nederlandse veehouders kunnen er volgens haar rekening mee houden dat de voerprijzen tot eind 2013 met 10 procent gaan zakken.

Melkveehouders kunnen bovendien nog rekenen op een goede melkprijs. Factoren als droogte in Nieuw-Zeeland voorkomen een terugval van de isterk gestegen melkprijs.

Interen

Het Landbouw-Economisch Bericht 2013 constateert dat er met name in de varkenshouderij een ‘vrij grote’ groep bedrijven is met structurele liquiditeitstekorten. In de periode 2003-2011 kwam op 14 procent van de ondernemingen niet genoeg geld binnen uit het bedrijf om de gezinsbestedingen van 20.000 euro per huishouding te betalen. Interen op liquide middelen en uitstel van betalingen zijn volgens het LEI de meest gekozen oplossingen in jaren met een liquiditeitstekort.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  15° / 6°
  30 %
Meer weer