PPE wil onderzoek naar bacteriën

Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) gaat dit jaar onderzoeken of, wanneer en hoe mensen ziek worden door het eten van vlees. 'Er moet veel meer onderzoek komen. Eigenlijk is er weinig over bekend.'

PPE+wil+onderzoek+naar+bacteri%C3%ABn
© Marcel Bekken

PPE-voorzitter Bart-Jan Krouwel doelt onder meer op de paniekverhalen over ESBL- en MRSA-bacteriën op kippen- en varkensvlees. Afgelopen week ontstond er ophef in Duitsland over met ESBL besmet kippenvlees in dat land. Deze resistente bacterie wordt rechtstreeks geassocieerd met het gebruik van antibiotica in de veehouderij.

De Nederlandse diersectoren zijn al druk bezig met het reduceren van het antibioticagebruik bij dieren. 'Maar stel dat er in de toekomst helemaal geen antibiotica meer wordt gebruikt, hebben we dan 100% zekerheid dat er geen ESBL- of MRSA-bacteriën op vlees zitten?' vraagt Krouwel zich af.

Andere oorzaken

Zitten de bacteriën daadwerkelijk op het vlees en in welke mate? En komen ze erop door gebruik van antibiotica of zijn er andere oorzaken? Zijn de bacteriën daadwerkelijk de oorzaak van ziekten of resistentie tegen antibiotica? 'Wij willen dat dit jaar precies gaan onderzoeken', zegt hij. In het onderzoek wordt nadrukkelijk ook de mengvoerindustrie meegenomen.

De PPE-voorzitter stelt dat het voor de voedselveiligheid immers ook essentieel is te weten hoe de voersamenstelling is. Via het voer kunnen producten immers ook worden besmet, redeneert hij. Krouwel verwacht het onderzoek nog dit jaar af te ronden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer