Atsma+stimuleert+zonnepanelen
© Nieuwe Oogst Han Reindsen

Atsma stimuleert zonnepanelen

Er komt een nieuwe subsidieregeling voor zonnepanelen. Voor boeren wordt het daarbij fiscaal aantrekkelijker om asbestdakensanering te combineren met plaatsing van zonnecollectoren. Dat meldt I&M-staatssecretaris Joop Atsma de Tweede Kamer.

De bewindsman sluit daarover een Green Deal met LTO, geeft hij aan. In de voorjaarsnota reserveerde het kabinet € 22 miljoen voor het stimuleren van zonne-energie.

Dat geld wordt vanaf juli 2012 tot en met eind 2013 beschikbaar gesteld in de vorm van een subsidie van 15% voor zonnepanelen. Voor de agrarische sector wordt deze ondersteuning gestapeld op een aantal fiscale maatregelen als de milieu-investeringsaftrek (MIA) en energie-investeringsaftrek (EIA).

Vamil

In het kader van de Green Deal met LTO komt daarbij dat de totale vervangingsoperatie onder de regeling willekeurige afschrijving van milieu-investeringen (Vamil) kan worden gebracht. Met elkaar kunnen deze maatregelen een belastingvoordeel van ruim 12% opleveren.

Er wordt volgend jaar onderzocht of het mogelijk is boeren meer geld te laten verdienen aan hun (tijdelijke) overcapaciteit. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor flatverenigingen die een groot dakoppervlak vol zonnecollectoren plaatsen.

Salderen

Boeren zouden dan hun op zonrijke dagen opgewekte elektriciteit, die te veel is voor eigen gebruik, kunnen salderen met de energiemaatschappij, geeft Atsma in zijn www.rijksoverheid.nl/ministeries/ienm/nieuws/2012/06/07/atsma-stimuleert-zonnepanelen-voor-asbestdaken.htmlvoorstel aan.

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer