800+hectare+overzaai+vanwege+stuifschade
© Nieuwe Oogst

800 hectare overzaai vanwege stuifschade

Vanwege de stuifschade van afgelopen week moet in Noord-Nederland naar schatting in elk geval 800 hectare suikerbieten worden overgezaaid.

Van dat areaal is 500 hectare inmiddels al overgezaaid, meldt Suiker Unie. Het is volgens de suikerfabrikant maar de vraag of het totaal over te zaaien areaal bij 800 hectare blijft.

Suiker Unie adviseert bietentelers telstroken uit te zetten om het verloop van de opkomst van de suikerbieten goed te volgen. De uiteindelijke vaststelling van de schade kan in de loop van deze week nog leiden tot meer overzaaien.

Beschadigd of bedolven

Voor de komende weken blijft de kans op stuifschade voor de nog jonge bietenplantjes aanwezig. De afgelopen week hebben zand- en kleikorrels de opgekomen planten fors beschadigd of juist bedolven onder een laag zand.

Het gebruik van papiercellulose om verstuiven te voorkomen is in veel gevallen niet voldoende geweest. Het is volgens Suiker Unie begrijpelijk dat bietentelers teleurgesteld zijn over het beleid ten aanzien van het gebruik van dierlijke mest voor stuifbestrijding.

Tienduizenden euro's schade

Het financiële verlies door de stuifschade loopt nu al in de tienduizenden euro's, berekent Suiker Unie. Op de percelen waar wel dierlijke mest is toegepast, bleef de schade beperkt.

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer