Schade+eiersector+door+importverbod+beperkt
© supergreenme.com

Schade eiersector door importverbod beperkt

De schade door het Russische importverbod voor pluimveeproducten uit Gelderland en Flevoland valt tot nu toe mee. Dat zegt het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

Door te 'schuiven' met eieren uit de gesloten provincies proberen de exporteurs de export naar Rusland voort te zetten. Hoewel Gelderland ongeveer 20 procent van het aantal vermeerderingsbedrijven heeft, lijkt dat volgens het PPE aardig te lukken. ‘Het zou anders zijn als een andere grote provincie nu ook nog dicht zou gaan’, zegt woordvoerder Ben Dellaert.

Hoge delegatie

Volgende week gaat een hoge ministeriële delegatie, bestaande uit de hoogste veterinair ambtenaar Christianne Brüschke en de directeur-generaal naar Rusland om te proberen het importverbod te laten opheffen. Rusland mag volgens de handelsregels alleen producten uit de beperkingsgebieden weigeren en niet uit hele provincies waar vogelgriep is geconstateerd.

Zuur

Voor een aantal bedrijven zijn de druiven evenwel zuur. ‘Broederij Verbeek bijvoorbeeld is speciaal naar Flevoland verhuisd omdat het niet zo’n pluimveedicht gebied is en het risico op een uitbraak van vogelgriep normaal gesproken klein is’, aldus Dellaert.

Ophokplicht

Staatssecretaris Sharon Dijksma van EZ heeft nog geen besluit genomen over een eventuele ophokplicht. ‘Het geeft aan dat het een ingewikkelde materie is. Het ministerie neemt ons verzoek echt serieus en daarom duurt het ogenschijnlijk lang.’

De eiersector wil een ophokplicht gedurende twaalf weken om meer uitbraken van laagpathogene vogelgriep te voorkomen. Deze maand waren er twee gevallen van vogelgriep H7N7 in Lochem en Zeewolde.

Lees meer hierover zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer