FPG: zorg over bodemkwaliteit

Aandacht voor duurzaam bodembeheer is volgens voorzitter Jan Helder van Federatie Particulier Grondbezit (FPG) van belang om de kwaliteit en intrinsieke waarde van grond te waarborgen.

FPG%3A+zorg+over+bodemkwaliteit
© Nieuwe Oogst

'Grondbezitters zijn zich ervan bewust dat grond in eigendom meer is dan een middel om vermogen vast te leggen', stelt Helder. 'Er is wel degelijk aandacht voor de kwaliteit van de bodem.'

FPG organiseerde gisteren in Swifterbant een seminar over duurzaam agrarisch bodembeheer. Volgens de federatie hebben boeren de uitdaging om landbouwgronden op een goede manier door de eeuwen te loodsen.

Enige zorg

'Het behoud van de kwaliteit van de bodem voor generaties die na ons komen is één van de kerntaken van onze federatie', vertelt Helder. Hij voegt eraan toe dat er wel enige zorg is over de praktijk van het huidige grondgebruik.

Helder: 'Vooral kortlopende pachtcontracten zijn minder gunstig voor de kwaliteit van de bodem. Bovendien heeft het landbouwbeleid in de periode na de Tweede Wereldoorlog vooral de nadruk gelegd op voedselproductie'.

Ommekeer

De laatste jaren is wel duidelijk sprake van een ommekeer, constateert Helder.

'Er is overtuiging dat we aanlopen tegen de grenzen van de capaciteit van de bodem. Zowel vanuit onderzoek, onderwijs als vanuit Brussel is er veel meer belangstelling voor bodemgezondheid'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer