Baggerspecie niet slecht voor bouwland

Baggerspecie in Nederland bevat weinig verontreiniging. Het verspreiden van baggerspecie is daarom niet in strijd met duurzaam bodembeheer. Dat blijkt uit onderzoek van Alterra, onderdeel van Wageningen UR.

Baggerspecie+niet+slecht+voor+bouwland
© Willem Dijkema

Bij het verspreiden van baggerspecie is het toegestaan dat de bagger een kleine hoeveelheid verontreiniging bevat. Uit het onderzoek blijkt dat de bodemkwaliteit niet achteruitgaat van het verspreiden van licht verontreinigde baggerspecie.

Alterra-onderzoeker Joop Harmsen: 'Wij hebben dit onderzocht in de klei- en veengebieden in de westelijke helft van Nederland. Dit zijn de gebieden met de meeste sloten en waar de meeste baggerspecie wordt verspreid. De resultaten van ons onderzoek blijken gunstig te zijn.'

Relatief schoon

Het verspreiden van baggerspecie leidt niet tot een dusdanige verslechtering van de bodemkwaliteit dat het landbouwkundig gebruik gevaar loopt, stellen de onderzoekers.

De gunstige resultaten worden vooral veroorzaakt door het feit dat de baggerspecie die in Nederland wordt verspreid relatief schoon is.

De onderzoekers adviseren om een wettelijk maximaal toegestane concentratie aan bepaalde verontreinigingen te stellen. Daarmee wordt voorkomen dat de kwaliteit van de bodem achteruitgaat.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer