Ondiep+ploegen+bevordert+bodemleven
© nieuwe oogst

Ondiep ploegen bevordert bodemleven

Ondiep ploegen zorgt voor meer mineralen en organische stof in de bovenste teeltlaag, een actiever bodemleven, minder nitraatuitspoeling en een beter zaaibed. Dat blijkt uit onderzoek door PPO naar huidige kennis en praktijkervaringen over ondiep ploegen.

Bodemkwaliteit en grondbewerking staan sterk in de belangstelling. Een aantal telers in Nederland is de afgelopen jaren overgegaan op vormen van minimale en niet-kerende grondbewerking.

Voor een grotere groep is dit door de grondsoort of geteelde gewassen niet mogelijk. Voor hen is ondiep ploegen (10 tot 20 centimeter) mogelijk een tussenoplossing.

Positieve uitwerking

Volgens een literatuuronderzoek van PPO heeft een geringere ploegdiepte een positieve uitwerking op de bodem. Het bevordert meer en actiever bodemleven, meer mineralen en organische stof in de bovenste teeltlaag. Uit de literatuur is niet af te leiden of ondiep ploegen uiteindelijk ook leidt tot hogere opbrengsten.

Ondiep ploegen heeft volgens de verkenning ook nadelen: een toenemende onkruiddruk, minder reparatie van verdichtingen, rijsporen en kuilen, moeilijker onderwerken van gewasresten en onvoldoende grip bij natte omstandigheden, waardoor ploegen als de Ecoploeg minder inzetbaar zijn.

Rijpadensysteem

Voorwaarden om ondiep ploegen tot een succes te maken zijn onder meer het voorkomen van rijsporen, verdichtingen en kuilen, en het vermijden van grote hoeveelheden gewasresten. Ondiep ploegen kan goed gecombineerd worden met de toepassing van een rijpadensysteem.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer