Lupineteelt+Overijssel+start
© Kiemkracht

Lupineteelt Overijssel start

De eerste Overijsselse boeren gaan lupine telen als grondstof voor vleesvervangers. Dat hebben ze afgesproken op een bijeenkomst van Kiemkracht.

De bijeenkomst in Holten had tot doel een keten te vormen van regionale teelt en verwerking.

Molenaar LI Frank uit Twello doet de eerste bewerking van het lupinezaad, waarna Enkco een eindproduct maakt en dat afzet via hun bestaande kanalen naar de supermarkten. Enkco is de grootste Nederlandse producent van vleesvervangers.

Duurzame teelt

Volgens Enkco-directeur Heite Dommerholt wil het bedrijf zich onderscheiden met lupine uit duurzame teelt. Nu kiest de verwerker vaak nog voor soja als grondstof. Lupine kan volgens directeur Rob van Haren van Kiemkracht een lekkerder product opleveren.

De plantaardige olie in lupine draagt daaraan bij.

Onzeker

Voor de telers is nog veel onzeker. Dat spreken ze ook uit bij de bijeenkomst. Zij weten nog niet precies of 1,5 ton zaad of het dubbele of drievoudige daarvan mogelijk is en dringen aan op een goede prijs.

Kiemkracht kan voorlopig voor zaad en teeltbegeleiding vanuit Stimuland zorgen.

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  3° / -2°
  55 %
Meer weer