Zacht weer slecht voor bewaring bieten

De bewaring van suikerbieten blijft de aandacht van telers vragen. Regen en relatief hoge temperaturen zijn risicovol, benadrukt de agrarische dienst van Suiker Unie.

Zacht+weer+slecht+voor+bewaring+bieten
© Nieuwe Oogst

De weersomstandigheden zijn de afgelopen weken 'zeer zacht'. Ook de komende week voorspellen de meteorologen dezelfde omstandigheden. Voor bewaring van de bieten zijn dit geen ideale omstandigheden.

Regen en relatief hoge temperaturen zorgen voor extra risico's, zeker wanneer de bietenhoop relatief veel tarra bevat en/of relatief hoog gestort is. De kans op broei en rotte bieten is dan groter.

Suikergehalte

Voor telers die nog bieten in de bewaring hebben, is het belangrijk goed de temperatuur in de bietenhoop te volgen. Partijen met te veel rotte bieten leiden tot problemen in de verwerking en kunnen derhalve niet worden ontvangen.

Dat de kwaliteit van de bieten terugloopt, is in ieder geval ook te zien aan het verloop van het suikergehalte. Dit is de afgelopen weken teruggelopen met ongeveer 0,2 procent per week. Dat is meer dan normaal en is volledig te verklaren uit de minder gunstige weersomstandigheden.

Einde campagne

Inmiddels is nog minder dan 10 procent van de bieten te verwerken. Naar verwachting zal Suiker Unie de campagne in of direct na het weekend van 12 en 13 januari kunnen afronden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer