Europarlement%3A+stop+slepen+met+slachtvee
© Marcel Bekken

Europarlement: stop slepen met slachtvee

Dieren zouden hooguit acht uur onderweg mogen zijn naar een slachterij. Daartoe riep een meerderheid van het Europees Parlement (EP) vandaag op.

'We moeten in het geval van slachtvee uitdrukkelijk kijken naar verkorting van de tijd omdat misstanden blijven aanhouden. Waarom duizenden kilometers rijden, als je ook kunt slachten in de regio?', vindt CDA-Europarlementariër Esther de Lange. Voor wetenschappelijk onderzoek of geografische onmogelijkheden moeten voor bepaalde dieren uitzonderingen mogelijk blijven.

Voorzieningen

Een transportlimiet is overigens niet toereikend om het dierenwelzijn te verbeteren, zo onderkent de aangenomen resolutie. Ook de voorzieningen in vrachtwagens zijn soms ontoereikend. Die zijn te verbeteren door invoering van minimale oppervlaktes per dier en gegarandeerde drinkwatertoevoer.

Controle

Het slachtvervoer moet bovendien scherper worden gecontroleerd worden, vindt het parlement. 'Een sluitend controle- en sanctieregime is essentieel om de rotte appels te ontdekken tussen de transporteurs die wel geïnvesteerd hebben in betere wagens', zegt De Lange.

Systeem faalt

De Europarlementariër vindt dat het systeem van controles en sancties op dit moment in veel landen faalt. De Europese Commissie onderneemt volgens haar veel te weinig actie om dit te verbeteren.

De oproep tot actie wordt ondersteund door een petitie, die is ondertekend door één miljoen Europeanen.

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer