Kamp: 'vermogen aardwarmte oveschat'

De stimuleringsregeling voor duurzame energie (SDE+) voor aardwarmte wordt aangepast. Het te subsidiëren vermogen wordt aan een maximum gekoppeld.

Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken meegedeeld in een brief aan de Tweede Kamer. Hij wil vanaf 2013 de maximale subsidiabele productie vast te stellen op het niveau dat wordt geadviseerd door ECN en DNV KEMA, met ondersteuning van TNO.

Daarnaast stelt de minister een categorie open voor projecten, waarbij dieper geboord wordt dan 2.700 meter. Voor deze projecten is een hoger basisbedrag berekend. Ook voor deze categorie stelt hij de maximale subsidiabele productie vast op het geadviseerde niveau.

Grondlagen

Bij geothermieprojecten is het afgelopen jaar gebleken dat het vermogen van de installatie in de aanvraag sterk afhankelijk is van de grondlagen van de locatie. Indieners van subsidieaanvragen kunnen dit gemakkelijk overschatten, zegt Kamp. Dat zou kunnen leiden tot overstimulering en onnodig budgetbeslag.

Bij de beoordeling van de subsidieaanvragen in 2012 is het aangevraagde vermogen na overleg tussen aanvragers, Agentschap NL en TNO aangepast. Dit proces ging gepaard met aanzienlijke uitvoerings- en administratieve lasten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer