Onderzoek naar schoon bermgras

Provincie Groningen doet onderzoek om tot certificering van provinciaal bermgras te komen. Het schone bermgras kan als co-product in biovergisters.

Onderzoek+naar+schoon+bermgras
© Hans Banus

Dat meldde de provincie gisteren tijdens het bezoek van gedeputeerde William Moorlag aan het melkveebedrijf van Henk Eissen in Gasselternijveenschemond. Hier werd het eerste provinciale bermgras verwerkt in een biovergister.

Volgens provincie Groningen is bermgras goed te gebruiken voor duurzame toepassingen. 'Met schoon bermgras is het mogelijk om aanzienlijke hoeveelheden duurzame energie te produceren.'

Vergisten

Zo is berekend dat met het vergisten van het ingekuilde gras, dat dit najaar langs de N46 is opgehaald, zestien huishoudens één jaar lang van elektriciteit en twee huishoudens van warmte kan worden voorzien.'

Bermmaaisel mag alleen worden toegepast als het niet is verontreinigd. Om maaisel van een goede kwaliteit te krijgen, is het van belang de juiste werkwijze te volgen bij het maaien, verwijderen van zwerfafval, verzamelen en transporteren van het maaisel.

Handboek

De provincie gaat dit verder onderzoeken en in een handboek beschrijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer