Suiker Unie opent biomassavergister

Bij de suikerfabriek Vierverlaten in Groningen heeft Suiker Unie gistermiddag de biomassavergister officieel geopend. De vergister verwerkt jaarlijks 100.000 ton plantaardig restmateriaal tot 10 miljoen kuub groen gas.

Suiker+Unie+opent+biomassavergister
© nieuwe oogst

Samen met de vergistingsinstallatie in Dinteloord produceert Suiker Unie in totaal 25 miljoen kuub groen gas. Dat staat gelijk aan het jaarverbruik van ruim 15.000 huishoudens.

Het groene restmateriaal van de bietencampagne gaat via een aantal sleufsilo’s, ter grootte van vijf voetbalvelden, naar de vergistingsinstallatie. In vier tanks van elk 4.500 kuub ontstaat er na veertig dagen verblijftijd biogas.

Biobased economy

Suiker Unie legt met deze installatie een stevige basis voor groei van de biobased economy in het Noorden. Tijdens een seminar, voorafgaan aan de officiële opening, gaf Ruud Lubbers zijn visie op de biobased economy.

Jos van Campen, voorzitter Raad van Beheer Royal Cosun, de opening. Met een shovel bracht hij restmateriaal in de vergister. De vergister is in krap een jaar tijd gebouwd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer