LTO: nuance kritiek co-vergisting

De biogasbranche wordt ten onrechte over één kam geschoren, zeggen LTO en Biogas Branche Organisatie (BBO). Zij betreuren het negatieve beeld dat door tv-programma Reporter is gewekt.

LTO%3A+nuance+kritiek+co%2Dvergisting
© Nieuwe Oogst

Daarin werd gesteld dat de installaties grote hoeveelheden ontoelaatbare producten zouden verwerken. Volgens LTO portefeuillehouder Duurzame Energie, Eric Douma, is de vergisting van biomassa geen afvalverwerking.

Douma: 'Beheerders van een vergister moeten er volgens hem op kunnen vertrouwen dat ze geen ontoelaatbare producten ontvangen.' Hij pleit voor een GMP+ systeem voor co-producten.

Geen rotzooi

Het aanbod van restproducten is groot, en de verleiding om die co-producten en stoffen mee te vergisten ook, stelt Douma.

Hij vindt dat beheerders van een vergister er op moeten kunnen vertrouwen dat er aan de voorkant van die installaties geen 'rotzooi' meekomt.

Zuinig op vee

Volgens LTO en BBO is de boer zuinig op zijn grond en zijn vee. Douma: 'Het vergisten van mest is een bijkomende activiteit.'

'Het digestaat dat na vergisting overblijft, moet als meststof gegarandeerd betrouwbaar zijn. De boerenbedrijven met een installatie zullen hier ten allen tijde voor waken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer