Herstel boerenlandvogels blijft uit

Driekwart van de in boerenland broedende vogels is sinds 1960 verdwenen. Er lijkt geen echte kentering in zicht. De biodiversiteit van het boerenland verarmt door de voortschrijdende intensivering in hoog tempo.

Dat meldt Sovon Vogelonderzoek Nederland voorafgaand aan de jaarlijkse Vogelbalans, die zaterdag wordt gepresenteerd. Een reconstructie toont aan dat alle boerenlandvogels samen een verlies van 3,3 tot 5,7 miljoen broedparen incasseerden in een gebied dat twee derde van Nederland beslaat.

Een middel om deze teruggang tegen te gaan, is de inzet van agrarisch natuurbeheer. Verschillende onderzoeken laten zien dat maatregelen de meeste kans hebben bij concentratie van inspannigen in gebieden met relatief veel broedende boerenlandvogels.

Agrarisch natuurbeheer

De schaal en uitvoering van veel huidige initiatieven van agrarisch natuurbeheer lijkt voor veel soorten onvoldoende om het tij te keren. De teloorgang gaat voor veel soorten dan ook onverminderd door. Zo nam het aantal veldleeuweriken de laatste vijf jaar met nog eens 7 procent af. De grutto en de kievit met 18 procent en de patrijs met 19 procent.

Tegenover de misère in het boerenland staan uitgesproken positieve trends bij veel broedende moerasvogels. De stand hiervan verdubbelde in de afgelopen twintig jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer