Mestwet+verlaat+en+verlicht
© Jos Thelosen

Mestwet verlaat en verlicht

De voorgestelde mestwet van oud-staatssecretaris Henk Bleker van EL&I wordt later ingevoerd. Zijn opvolger Co Verdaas moet eerst zijn oordeel vellen over de mestwet voordat die kan worden ingevoerd, vindt de Tweede Kamer.

Het is dus nog niet duidelijk wanneer de mestverwerkingsplicht gaat gelden. Aanvankelijk moesten boeren in de regio's Zuid en Oost al in 2013 beginnen met verplichte mestverwerking, maar de nieuwe Tweede Kamer heeft de voorliggende mestwet nog niet besproken.

De Tweede Kamer wil eerst weten of de nieuwe staatssecretaris het huidige wetsvoorstel ziet zitten. Naar verwachting spreekt hij zich hier binnen 3 weken over uit. Daarna moet de Tweede Kamer nog over de wet debatteren en moet de Eerste Kamer nog goedkeuring geven.

Verlicht

Oud-staatssecretaris Henk Bleker heeft op zijn laatste dag in ambt de voorliggende mestwet nog verlicht. Boeren hoeven in 2013 en 2014 geen mestplaatsingsovereenkomsten (MPO) af te sluiten, zo liet hij weten.

Klein overschot

Boeren die volgens de nieuwe mestregels maar een zeer klein deel van hun mestoverschot moeten verwerken, worden vrijgesteld van de verwerkingsplicht. De grens wordt gelegd bij 100 kilo fosfaat of minder.

Voor een veehouder die volgens de mestverwerkingsregels 10% moet verwerken komt dat neer op fosfaatoverschot van 1000 kilo.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer