Beginnotering+aardappel+bijna+record
© Ulco Wesselink

Beginnotering aardappel bijna record

Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) presenteerde eerder vandaag de eerste notering voor fritesgeschikte aardappelen op € 23 tot € 27 per 100 kilo.

De noteringscommissie van LNCN bepaalde de prijs van exportaardappelen op € 22 tot € 27. Het betreffen noteringen voor levering droog uit de schuur. Het prijsverschil bij zowel export als frites wordt vooral bepaald door het ras.

In de geschiedenis van de landbouwbeurs in Emmeloord is deze eerste notering voor aardappelen volgens secretaris Maas van den Heuvel de op één na hoogste beginnotering.

Hoogste notering

De hoogste notering voor aardappelen droog uit de schuur dateert van 1976 en kwam uit op omgerekend € 31,76 per 100 kilo.

Volgens Jan Douma, voorzitter van LNCN, is de huidige beginnotering in schril contrast met de eerste notering van vorig jaar. Toen liet de noteringscommissie gemiddeld € 3,65 op het bord zetten.

Termijnmarkt

'De situatie is nu duidelijk anders, de termijnmarkt noteert voor het aprilcontract al meer dan € 30. De markt is duidelijk in beweging en bij de industrie zijn nog gaten te vullen', vertelt Douma.

Weer

 • Woensdag
  12° / 10°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 12°
  20 %
Meer weer