Stuurgroep tevreden over Agriprins

In het testjaar van het online prijsinformatiesysteem Agriprins voor consumptieaardappelen zijn inmiddels voor oogstjaar 2012 al 422 transacties aangemeld.

Stuurgroep+tevreden+over+Agriprins
© Nieuwe Oogst

De stuurgroep van Agriprins, met vertegenwoordigers van de LTO-organisaties, landbouwbeurzen en verwerkende industrie, is overwegend positief over het functioneren van het systeem zover. Het teelt- en oogstjaar 2012 geldt als een testperiode voor het online prijsinformatiesysteem.

Een groep van 250 aardappeltelers test Agriprins. Een draagvlakmeting onder de deelnemers aan de test bepaalt uiteindelijk of het systeem wel of niet in de markt gezet gaat worden.

Aflandtransacties

De 422 contracten voor dit oogstjaar zijn volgens Adrie Bossers, namens LTO lid van de stuurgroep, aangemeld vanaf juni. Het betreffen deels aflandtransacties en transacties voor levering op termijn vanuit de bewaring.

'In het begin van het afzetseizoen was sprake van enige vertraging in de prijsvorming', geeft hij aan. 'De laatste prijsbeweging naar het huidige niveau van € 20 tot € 22 volgde Agriprins heel accuraat. Dat heeft vooral te maken met het zo snel mogelijk aanmelden en doorgeven van transacties.'

Periodiek controleren

De deelnemende fabrikanten binnen Agriprins hebben toegezegd dat zij alle transacties voor de aankoop van grondstof in Nederland aanmelden. Onder meer Productschap Akkerbouw en aan het systeem verbonden accountants controleren periodiek of dat gebeurt op de afgesproken manier.

Vooruitlopend op de introductie van Agriprins wil de stuurgroep precies berekenen wat het opzetten en onderhouden van het prijssysteem kost.

Bedrag

'De deelnemers zullen moeten betalen en het bedrag voor deelname is uiteindelijk sterk afhankelijk van het aantal telers dat gebruik willen maken van Agriprins', verzekert Bossers.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer