'De boer als apotheker'

Mulder Agro in Kollumerzwaag brengt in eigen beheer het boekje 'Justus von Liebig; de zoektocht naar kringlooplandbouw' uit. Gisteren was de officiële presentatie.

%27De+boer+als+apotheker%27
© Marten Sandburg

Theo Mulder van Mulder Agro zwierf in 1980 13 maanden over de wereld en kreeg een bijzondere fascinatie voor bemesting en voor die in kringlooplandbouw in het bijzonder. 'Op school en later tijdens cursussen ging het bij bemesting altijd over kunstmest. Ik worstelde jaren met de vraag 'Hoe doen we dit?'', zegt Mulder over zijn aversie tegen anorganische bemesting.

Tot hij in 1995 het boek 'De geheimen van een vruchtbare bodem' van Erhard Hennig, pionier van natuurlijke land- en tuinbouw las. 'Toen viel alles op zijn plaats.' Mulder is sinds die tijd een warm pleitbezorger van het kringloopdenken. De eerste jaren was dat niet gemakkelijk. Nu is er meer maatschappelijk draagvlak voor de kringloopgedachte.

Verrassend inzicht

Daarin ligt ook de reden waarom Mulder juist nu een vertaling van het 'Es ist ja dies die Spitze meines Lebens' van Justis von Liebig uitbrengt. Net als ieder mens is ook Von Liebig een product van zijn tijd. Maar op 38-jarige leeftijd komt de grondlegger van de moderne chemie tot een nieuw, verrassend inzicht.

Von Liebig: 'De opvatting dat planten hun voedsel halen uit een oplossing die in de bodem door regenwater wordt gevormd, was ieders mening. Ik was ermee vergroeid. Deze opvatting was onjuist en is de bron van mijn dwaze houding geweest. Vele jaren is mijn theorie onherkenbaar bezoedeld; nu zal niemand mij meer het recht ontnemen om mijn leerstelling van zulke aantijgingen te ontdoen.'

•Meer hierover zaterdag in Nieuwe Oogst, editie LTO Noord

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer