%E2%82%AC+2+miljard+investering+melkveehouderij+per+jaar
© Twan Wiermans

€ 2 miljard investering melkveehouderij per jaar

€ 2 miljard per jaar. Dat is het bedrag dat alle melkveebedrijven in Nederland samen jaarlijks investeren in groei van het bedrijf.

De cijfers zijn vanochtend gepresenteerd en komen uit onderzoek 'Groeien in rendement'. Wageningen UR, LEI en Alfa Accountants en Adviseurs keken naar de gevolgen van groei voor het rendement van melkveehouders.

Conclusie: tussen de groepen meest succesvolle en minst succesvolle groeiers gaapt een gat in de inkomensontwikkeling van € 10 per 100 kilo melk. Dat verschil komt vooral door de keuzes die de ondernemer maakt.

60% groei

De gemiddelde melkleverantie van Nederlandse melkveebedrijven steeg tussen 2000 en 2010 van 378.000 naar 603.000 kilo melk (60%).

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat melkveehouders in Nederland veel meer investeren dan die in andere landen: niet alleen in melkquotum, maar ook in grond, gebouwen en machines.

Kwetsbare positie

Dat leidde niet tot verslechtering van het resultaat, wel tot een kwetsbaardere positie. Bij lagere melkprijzen of hogere voerprijzen komen veehouders in Nederland sneller in liquiditeitsproblemen dan de boeren bij de buurlanden.

•Klik voor het volledige rapport op de bijgesloten pdf

Weer

 • Woensdag
  7° / 0°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  7° / 5°
  80 %
Meer weer