Vruchtbaarheid+jonge+zeugen+verbeteren
© Nieuwe Oogst

Vruchtbaarheid jonge zeugen verbeteren

De vruchtbaarheid bij jonge zeugen is te verbeteren door extra aandacht te besteden aan de groei in de eerste cyclus.

Ook een verhoogd voerniveau in de eerste maand van de 2e en 3e dracht stimuleert de vruchtbaarheid. Dat blijkt uit promotieonderzoek dat Lia Hoving uitvoert bij Wageningen UR.

Gemiddeld 40% van de zeugen op een bedrijf zijn eerste en tweede worps zeugen. Hun productieresultaten hebben een grote invloed op het bedrijfsresultaat. Helaas hebben juist deze jonge zeugen, vooral de tweede worps zeugen, problemen met de vruchtbaarheid.

Conclusies onderzoek

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn dat extra aandacht besteed moet worden aan de groei in de eerste cyclus. Als zeugen in deze periode voldoende groeien wordt de reproductie in de tweede worp ook verbeterd.

Ook moet het gewichtsverlies in de eerste lactatie beperkt worden tot 10 of 12%. Daarnaast verbetert een verhoogd voerniveau in de eerste maand van de 2e en 3e dracht de groei van de jonge zeug, met mogelijk positieve effecten op de toomgrootte in de 2e en 3e worp.

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer