Planten+kunnen+licht+nog+beter+benutten
©

Planten kunnen licht nog beter benutten

Planten zouden licht nog beter kunnen benutten voor voedselproductie. Dit door het gehalte van kleurstoffen die niet bijdragen aan de fotosynthese te verlagen.

Onderzoekers van Wageningen UR ontdekten dat bladpigmenten die niet direct betrokken zijn bij de fotosynthese licht 'verspillen'. Deze kleurstoffen absorberen het licht wel, maar gebruiken het niet voor de fotosynthese.

Tuinbouwkassen

Uit het onderzoek blijkt ook dat specifieke combinaties van verschillende lichtkleuren meer fotosynthese oplevert dan de lichtkleuren los van elkaar. Dat inzicht is onder andere belangrijk voor het energiezuinig inzetten van belichting in tuinbouwkassen.

Over de hele wereld zijn onderzoekers al minstens 70 jaar bezig naar vragen die spelen rond de manier waarop planten lichtkleuren benutten voor de fotosynthese. Een aantal belangrijke vraagstukken is nu ontrafeld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer