Koolzaadolie niet duurzaam genoeg

Onderzoekers van de universiteit van Jena hebben ontdekt dat olie uit Europees koolzaad nog niet voldoet aan de EU-eisen voor duurzaamheid.

De Europese richtlijn voor duurzame energieproductie erkent biobrandstoffen als bij productie en toepassing minimaal 35% minder broeikasgassen vrijkomen ten opzichte van fossiele brandstoffen. In de berekeningen voor Europese koolzaadolie komen de onderzoekers uit op maximaal 30%.

De conclusie is opmerkelijk omdat van de Europese duurzaamheidrichtlijn nu nog juist een stimulerend effect uitgaat voor de koolzaadteelt. Doordat koolzaadolie momenteel wel is erkend, komt dit product in aanmerking voor bijmenging bij fossiele dieselbrandstof. Oliemaatschappijen zitten te springen om duurzame grondstoffen voor bijmenging.

Palmolie

Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat bij de productie van koolzaadolie zo'n 45% minder broeikasgas zou vrijkomen en het product daarmee ruimschoots onder de richtlijn valt. Dit in tegenstelling tot palmolie, een andere belangrijke bijmeng-grondstof voor diesel, die geen erkenning kreeg. Europa produceert momenteel 40% van alle koolzaad op de wereld.

Vraagtekens

Het jongste Duitse onderzoek stelt nu vast dat de EU-erkenning niet op zijn plaats is geweest. 'Je kunt er op zijn best vraagtekens bij plaatsen en uit de meeste scenario's blijkt dat de erkenning gewoon onterecht is verleend', aldus de onderzoekers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer