%27Lager+GLB%2Dbudget+gevolgen+vergroening%27
©

'Lager GLB-budget gevolgen vergroening'

Het Europees landbouwbeleid wordt een stuk minder groen als het landbouwbudget wordt verlaagd. Dat zegt landbouwcommissaris Dacian Ciolos van de Europese Unie (EU) in een vraag en antwoord-sessie met Europese landbouwjournalisten.

Ciolos vindt dat het landbouwbudget niet mag worden verlaagd. Hij wil de doelstelling van de Europese Commissie om het Europese platteland groener te maken niet bijstellen. 'Als het budget lager wordt, moeten we ook onze groene ambities bijstellen.'

De Europese lidstaten vergaderen deze week over het EU-budget. Een aantal landen die netto-betalers zijn aan de Europese Unie, zoals Duitsland, Verenigd Koninkrijk en ook Nederland, willen hun totale bijdrage zo’n 10% verminderen.

Verlaging

Een verlaging van het GLB-budget ligt dan voor de hand, omdat dit ruim 40% van het totale EU-budget uitmaakt. Europa moet echter niet tegen elke prijs GMO-gewassen gaan telen, zei Ciolos in dezelfde vraag- en antwoord sessie.

Hij vindt dat er eerst goed moet worden gekeken naar de gevolgen van GMO-teelt voor de volksgezondheid en het milieu. Ook moet sociale en economische aspecten worden meegewogen.

Bekijk meer over: