Bleker: snel concreet voorstel vergroening

Nog deze zomer komt Nederland met een definitief voorstel voor concrete vergroeningsmaatregelen voor het Europees landbouwbeleid na 2013. Dat zei demissionair EL&I-staatssecretaris Henk Bleker gisteren in de Tweede Kamer.

Bleker%3A+snel+concreet+voorstel+vergroening
© ELI

'Het wordt tijd dat we goede alternatieven op papier gaan zetten', vindt Bleker. 'Ik wil dat samen met de boeren en andere betrokken organisaties doen.'

Hij deed zijn toezegging op aandringen van PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi. Volgens de bewindsman is er geen steun bij de Europese landbouwministers voor de 7% ecologische zones. 'Ik ga ervan uit dat dat van de baan is.'

Afromen

In de huidige voorstellen van de Europese Commissie is er ruimte voor lidstaten om 10% van de boerentoeslagen af te romen. Dat geld zou dan kunnen worden gebruikt voor ondersteuning van innovatie op het platteland.

Bleker wil deze overheveling serieus bekijken. Het gaat dan om een bedrag van ongeveer € 70 miljoen per jaar. Janneke Snijder van de VVD pleitte ervoor dit bedrag ten goede te laten komen aan innovatie op het boerenerf.

Wandelpaden en strijkijzermusea

'Ouderwetse plattelandsontwikkeling is voorbij', reageerde Bleker. 'Het geld wordt niet gebruikt voor wandelpaden en strijkijzermusea. Het gaat naar de boer.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer