Meer gezag voor PPE bij dierziekten

Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) krijgt meer bevoegdheden om de verspreiding van besmettelijke dierziekten te voorkomen.

Meer+gezag+voor+PPE+bij+dierziekten
© Twan wiermans

Zo kan het productschap binnenkort onder meer maatregelen nemen tegen varianten van het vogelgriepvirus die niet onder de bestrijdingsplicht van de overheid vallen.

Volgens PPE-beleidsmedewerker Henk Hulsbergen is de uitbreiding van de bevoegdheden belangrijk. Zo kan de vogelgriep-variant H6 worden bestreden. Kippen die met deze variant besmet zijn, leggen geen eieren meer.

Bestrijdingsbevoegdheid

De bestrijdingsbevoegdheid van PPE betreft alleen de laagpathogene varianten van het vogelgriepvirus, die niet van het type H5 of H7 zijn.

'Het productschap kon tot nu niets tegen het virus H6 doen, omdat er geen regelgeving was waarop het PPE zich kon baseren', stelt Hulsbergen in de PVE-nieuwsbrief Vitrine.

Ophokgebod

Nu kan PPE bij een dergelijke besmetting - indien gewenst - regionaal tijdelijk een ophokgebod uitvaardigen. Ook kan het productschap transportbeperkingen opleggen en vaccinatie verplicht stellen.

Een bedrijf dat, op verzoek van de pluimveehouder wordt geruimd, kan bovendien aanspraak maken op een financiële vergoeding door het productschap.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer