Poolprijs Aviko: € 6,34 voor Innovator

De prijzen van de pools zonder voorverkoop van Aviko Potato variëren van € 5,68 tot € 6,34 per 100 kilo. Met voorkoop lopen de poolprijzen op van € 7,61 tot € 8,19.

Poolprijs+Aviko%3A+%E2%82%AC+6%2C34+voor+Innovator
© Aviko

Aviko Potato presenteert vandaag de poolprijzen van fritesaardappelen van oogst 2011 tijdens een telersvergadering. Volgens Jan van Kempen van de aardappeltelercommissie van Aviko wordt het afzetseizoen gekenmerkt door hoge opbrengsten en een matige prijsvorming.

Het seizoen kende grote tegenstellingen met aanvankelijk hoge noteringen op de termijnmarkten. Het goede groeiseizoen en het toegenomen areaal in Europa zorgde echter voor het afglijden van de prijs tot een stabiel laag niveau in de periode na de oogst.

Gemiddelde dagprijzen

Aviko heeft in de pool met voorverkoop nog enigszins kunnen profiteren van de goede prijsvorming in het voorjaar van 2011.

In de pool zonder voorverkoop wist de telerscommissie hogere prijzen te realiseren dan de gemiddelde dagprijzen. 'Er zijn een aantal momenten geweest dat de markt een vleugje stemming liet zien', vertelt Van Kempen. 'We hebben daarop kunnen anticiperen en achteraf had dat een positieve uitwerking op de uiteindelijke poolprijs.'

Innovator

De belangrijkste pools voor Aviko Potato zijn die van Agria/Markies en Innovator. In zowel de pools met als zonder voorverkoop scoort Innovator steeds de hoogste prijs.

'Innovator is een fritesaardappel voor het hoogste segment. Vooral in november en december was er veel vraag naar het ras en dat zorgde voor gemiddeld de beste prijzen van dat moment', legt Van Kempen uit.

Van Kempen ziet op voorhand een beter perspectief voor de afzet van de komende oogst. 'Het areaal fritesaardappelen in West-Europa is met 3% afgenomen. Verder is er relatief laat gepoot en lijkt het erop dat de opbrengsten lager zullen zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer