Nieuwsuur: 'LNV verzweeg Q-koortsinfo'

Het aantal mensen dat met Q-koorts is besmet, was mogelijk lager uitgevallen als het ministerie van Landbouw geen informatie had verzwegen. Dat meldt tv-programma Nieuwsuur, geeft de NOS aan.

Uit de nieuwsuur.nl/onderwerp/383557-ministerie-verzweeg-besmetting-qkoorts.htmluitzending van vanavond blijkt dat het ministerie al een jaar voor de ruimingen op melkgeitenbedrijven wist dat een groot aantal van die bedrijven besmet was.

Ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (Landbouw) hebben altijd volgehouden dat vergaande maatregelen pas mogelijk waren als er een goede test beschikbaar was om besmette bedrijven op te sporen.

Nieuwsuur

Nieuwsuur meldt dat zo'n test al veel eerder beschikbaar was en werd gebruikt. Een private organisatie die mede op verzoek van het ministerie melkgeitenbedrijven met behulp van die test onderzocht, deelde eind 2008 de onderzoeksresultaten met ambtenaren van Landbouw.

Het ministerie nam begin 2009 echter geen maatregelen. Omdat de commerciële test niet gevalideerd was, waren de bedrijven volgens het ministerie officieel niet besmet. In Nieuwsuur noemen Q-koorts-experts het valideren van zo'n commerciële test onzin.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer