RIVM%3A+minstens+24+Q%2Dkoortsdoden
© Nieuwe Oogst

RIVM: minstens 24 Q-koortsdoden

Zeker 24 mensen overleden in de afgelopen jaren aan Q-koorts. Dat zei Roel Coutinho van het RIVM gisteren in Nieuwsuur. Van hen is zeker dat Q-koorts de doodsoorzaak was. 'Het zullen er meer zijn, misschien 2, 3 keer zo veel.'

Het laatste officiële dodental stond op 19. Sinds de uitbraak in 2007 zijn ongeveer 4000 mensen ziek geworden, maar ook dat aantal zou volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) veel hoger liggen. Tientallen Q-koortspatiënten meldden zich de afgelopen dagen bij Stichting Q-koortsclaim.

Die wil de financiële schade die patiënten hebben geleden, op besmettende boeren verhalen. Volgens letselschadeadvocaat Luc Rohof stond de telefoon niet stil na berichtgeving over oprichting van de stichting. 'We krijgen aanmeldingen en reacties uit alle windstreken. Mensen zijn blij dat er eindelijk actie wordt ondernomen', stelt de advocaat.

Rechtsbijstandverzekeraar DAS

Rohof richtte de stichting 10 februari op met zijn collega Ivo Sindram. Dat gebeurde op initiatief van rechtsbijstandverzekeraar DAS. Van die verzekeraar hadden 20 patiënten zich al gemeld. Van de eerste 15 patiënten wier gegevens zijn bekeken, zouden er 4 precies kunnen aanwijzen door welk bedrijf ze besmet zijn geraakt.

'Dan kun je de boer vrij eenvoudig aansprakelijk stellen', zegt Rohof. 'De schuldvraag doet er dan niet toe. Als de boer een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft, moet die over de brug komen.' Rohof weet nu al dat dat niet zal gebeuren. 'Daarvoor zijn de belangen te groot. Dus we zullen ervoor naar de rechter moeten.'

LTO Geitenhouderij

Vakgroepvoorzitter Jeannette van de Ven van LTO Geitenhouderij begrijpt dat patiënten compensatie willen. Toch raadt ze een gang naar de rechter af. 'Je kunt je afvragen of je je energie in een rechtszaak wil steken, zeker als patiënt. Jammer dat we nu niet meer één gezamenlijke vijand hebben in de overheid, maar ook tegenover elkaar komen te staan.'

De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt in grote hoeveelheden vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich door de lucht. Een op de 5 geïnfecteerden krijgt ernstige klachten, zoals een longontsteking, weet nieuwsuur.nl/uitzending/2012-02-28/Nieuwsuur.

ANP

<object width="419" height="198"><param name="movie" value="http://s.nos.nl/swf/nos_video_embed.swf"></param><param name="allowfullscreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="true"></param><param name="flashvars" value="tcmid=tcm-5-1203382" /><embed src="http://s.nos.nl/swf/nos_video_embed.swf" type="application/x-shockwave-flash" width="419" height="198" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" flashvars="tcmid=tcm-5-1203382"></embed></object>

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer