LTO kritisch op nieuwe pachtnormen

De nieuwe pachtnormen geven voor een deel van de bedrijven een flinke lastenverzwaring. Dat meldt LTO Nederland in reactie op de bekendmaking van de tarieven die per 1 juli ingaan.

De pachtnormen zijn per gebied en sector gerelateerd aan de inkomsten over de afgelopen 5 jaar. Desondanks vindt LTO de toename in een aantal gebieden onverklaarbaar, zoals de sterke stijging van 30% voor de regio westelijk Holland.

In mindere mate geldt dit ook voor de regio’s Zuid-Limburg (7%) en het Hollands-Utrechts veenweidegebied (7%).

Verrassende uitkomsten

Er waren ook in 2011verrassende uitkomsten voor een aantal pachtregio’s aan de orde, stelt LTO. De vereniging voelt zich daardoor ook gesterkt in haar eerdere standpunt dat de betrouwbaarheid van het systeem nog onvoldoende is.

Nieuw is ook de gewijzigde systematiek voor agrarische bedrijfsgebouwen. LTO voorziet bij de invoering van deze voorgestelde systematiek de pacht voor bedrijfsgebouwen voor veel bedrijven stijgen.

Spanningen verpachten en pachter

Pachter en verpachter moeten elke 7 jaar om de tafel om de pacht voor de bedrijfsgebouwen te bepalen. LTO schat in dat in de praktijk niet zal werken. De spanningen tussen de verpachter en pachter nemen daarmee toe.

Over het algemeen maakt LTO Nederland zich dan ook grote zorgen over de gemiddelde hoogte van alle regionormen die tot grote druk voor de bedrijven leidt. De hoge grondlasten zetten de rentabiliteit van de bedrijven onder druk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer