LTO%3A+dierenwelzijn+Europa+moet+beter
© Nieuwe oogst

LTO: dierenwelzijn Europa moet beter

Het welzijn van dieren op agrarische bedrijven in Europa kan en het moet beter. 'Het is echter niet reëel en bovendien een achterhaalde opvatting om die opdracht alleen bij boeren neer te leggen', benadrukt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

Daarmee reageert Maat op een discussie die vanmorgen werd gevoerd in een van de gebouwen van het Europees Parlement in Brussel. Het ging om een gezamenlijke bijeenkomst van LTO en de Dierenbescherming, waarbij ook Europarlementariërs aanwezig waren.

Er is volgens hem een gezamenlijke inspanning nodig van veehouders, afzetmarkt, maatschappelijke organisaties en overheid. 'Veehouders kunnen het niet alleen en hebben andere partijen in de productieketen nodig om een hoger niveau van dierenwelzijn ook uitbetaald te krijgen.'

Welzijnsstrategie

Bert van den Berg van de Dierenbescherming stelde dat voor hem de strategie-, transport- en huisvesting zeugendossiers niet bevredigend verlopen. De welzijnsstrategie is volgens de Dierenbescherming te weinig concreet en wild, proef- en gezelschapsdieren blijven nagenoeg buiten beschouwing.

LTO Nederland ziet het een stuk positiever bleek uit de toelichting van LTO-manager Frits Mandersloot. 'De landbouworganisatie is het wel met de Dierenbescherming eens, dat de bestaande Europese Unie-regels op het gebied van dierenwelzijn in lidstaten beter nageleefd en gecontroleerd moeten worden.'

Gelijke regels

LTO beschouwt de lto.nl/nl/25222801-Actueel.html?path=10792310strategie echter als een nieuwe stap op de route naar gelijke regels voor dierenwelzijn in alle lidstaten. 'Tevens is meer snelheid nodig met de harmonisatie van regels voor dierenwelzijn', gaf Mandersloot aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  5° / -1°
  30 %
Meer weer