Proef met 'landbouw' in zee bij Texel

10 kilometer ten westen van Texel worden sinds maart proeven gedaan met een onderwatertuin voor de teelt en oogst van zeewier.

De test is een samenwerkingsverband tussen verschillende onderzoekinstanties met energieadviesbureau Ecofys als hoofduitvoerder.

Zeewier leent zich voor menselijke en dierlijke consumptie. Bovendien bevatten de wieren bijzondere eiwitten en mineralen, waardoor ze interessant zijn voor bijvoorbeeld de farmaceutische industrie. Daarnaast zijn ze geschikt voor de productie van biobrandstof.

Proef

Als de proef op open zee slaagt, vormt dit een belangrijke stap op weg naar grootschalige wierenteelt tussen de fundamenten van offshore windmolenparken. De proef met de zeetuin is mede mogelijk met steun vanuit een regeling van het ministerie van EL&I die wordt uitgevoerd door Agentschap NL.

De testmodule bestaat uit een constructie van 20 bij 20 meter die met kabels in de zeebodem is verankerd. Verticale boeien houden het geheel op ongeveer 2 meter onder de waterspiegel. Binnen de constructie zijn horizontaal vier netten van 10 bij 10 meter gespannen die dienen als hechtplaats voor de wieren.

Nutriënten

'Wieren spelen ook een rol bij het terugwinnen van kostbare nutriënten - fosfaten bijvoorbeeld - die in de landbouw gebruikt worden en uiteindelijk uitstromen naar zee', zegt Anouk Florentinus van Ecofys. 'Met zeewierteelt kun je het landbouwsysteem in een heel nieuw jasje steken.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer