Bleker strenger voor ruimingsbedrijven

Bij het vergassen van ruim 44.000 kalkoenen op een bedrijf in Kelpen-Oler waar vogelgriep was vastgesteld, zijn fouten gemaakt. Om herhaling te voorkomen, kondigde EL&I-staatssecretaris Henk Bleker gisteren striktere eisen aan voor de ruimingsbedrijven.

Bleker schrijft de Tweede Kamer dat bij toekomstige aanbestedingen de eisen uitgebreider en scherper worden. Een bedrijf dat ruimingen uitvoert, moet bijvoorbeeld ook een gedetailleerder plan maken hoe de vergassing gebeurt.

De Partij voor de Dieren (PvdD) deed in maart aangifte tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die toezicht hield bij de ruiming.

Dierenmishandeling

PvdD-senator Niko Koffeman repte van dierenmishandeling, omdat de dieren 'massaal en onacceptabel' zouden hebben geleden door problemen bij de vergassing.

Bleker betreurt het voorval en rept van technische problemen met de apparatuur, waardoor de vergassing langer duurde dan anders.

Gasdruk

In antwoorden op vragen over de kwestie geeft de staatssecretaris aan dat er problemen waren met de druk van het gas, niet alle stalopeningen en luiken bleken gesloten, sproeikoppen bleken bevroren en slangen lek.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer