PAS nog niet klaar voor invoering

De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) lijkt juridisch houdbaar, maar is nog niet klaar om ingevoerd te worden. Dat blijkt uit het advies van de Raad van State (RvS).

PAS+nog+niet+klaar+voor+invoering
© Nieuwe Oogst

In de voorgestelde PAS zitten nog een aantal essentiële losse eindjes, meent het RvS. Zo is de bevoegdheid voor het vastleggen van de beheerplannen nog niet goed geregeld. Daarin staat welke natuurwaarden in een Natura 2000-gebied behouden of hersteld moeten worden.

Verder gaat het voorstel uit van een gefaseerde aanpak. Daarbij wordt de PAS ingevoerd waar het kan. Volgens de huidige wet moet een dergelijk programma landelijk worden ingevoerd en meteen toepasbaar zijn.

Doelen halen

Volgens de Europese wetgeving zijn er geen bezwaren tegen het voorgestelde PAS. Zolang Nederland de vastgestelde natuurdoelen van Natura 2000 maar binnen een redelijke termijn haalt.

EL&I-staatssecretaris Henk Bleker gaat nu samen de provincies en de Unie van Waterschappen aan de slag met de RvS-aanbevelingen.

Stikstofneerslag

PAS is bedoeld om de neerslag van stikstof terug te dringen. Tegelijkertijd wil Bleker dat het PAS mogelijkheden biedt voor onder economische ontwikkeling voor onder andere landbouwbedrijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer