Pilot waterboeren succesvol

Boeren kunnen prima sloten natuurvriendelijk inrichten en beheren, zodat er meer ruimte komt voor verbetering van de waterkwaliteit, waterberging, planten en dieren.

Dat blijkt uit een proef van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Aan deze pilot namen 24 agrariërs deel. Zij legden tegen betaling gezamenlijk ongeveer 20 kilometer natuurvriendelijke oevers aan.

Na evaluatie blijkt dat er bij de agrariërs zeker belangstelling bestaat om een bijdrage te leveren aan de doelstellingen van het waterschap voor betere waterkwaliteit en ecologie. Het succes van dit project werd bepaald door goede regelingen voor de boeren, meldt Amstel, Gooi en Vecht. Ook de inzet van een onafhankelijke aanjager tussen agrariërs en waterschap droeg daaraan bij.

Kaderrichtlijn Water

De pilot was een initiatief van Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Vechtvallei en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Het geld voor dit project kwam onder andere uit een regeling van de Kaderrichtlijn Water van het rijk. Het waterschap onderzoekt of deze pilot een vervolg krijgt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer