Voercentrum zoekt investeerders

De initiatiefnemers van Voercentrum bv in Friesland zoeken externe investeerders. Mogelijk worden dat al deelnemende melkveehouders. Zo moet het eigen vermogen worden opgekrikt en een tweede voercentrum in Dokkum volgend jaar wel echt starten.

Plan was nu al uit de startblokken te gaan met een tweede locatie in Dokkum. Alles leek rond, maar de bank wil niet financieren. ‘We hebben niet voldoende vet op de botten qua eigen vermogen’, licht Camiel Hoogland namens het Voercentrum toe.

De bank is volgens Hoogland positief maar wil meer buffer zien. ‘Deelnemers bellen ons nu al wat zij daarin kunnen betekenen’. Volgens Hoogland moet het die kant ook op. Hij denkt aan een commanditaire vennootschap. Investeerders zijn dan stille vennoten. ‘Het lijkt op een coöperatie, maar kies je voor een coöperatie dan moet je qua inspraak en dergelijke te veel regelen.'

Volgens Hoogland geeft de bereidwilligheid van deelnemers aan dat het concept gedragen wordt. ‘Volgend jaar willen we dan ook zeker wel in Dokkum los.’

Afhakers

De locatie Leeuwarden gaat wel door. Van de 28 deelnemers van vorig jaar haakten 6 af. 'Deels door tegenvallende resultaten bij die deelnemers, deels hoge transportkosten omdat ze ver van Leeuwarden zitten.'

Veel ruimte voor nieuwe deelnemers Leeuwarden is er echter niet. 'De capaciteit is beperkt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer