Livestock Research: kansen grasraffinage

Grasraffinage staat nog in de kinderschoenen, maar is wel perspectiefvol. Het basisproduct gras is volop beschikbaar en door voortschrijdende technologie kunnen naar verwachting steeds meer componenten van gras tot economische waarde worden gebracht.

Vooral de eiwitten uit het nutriëntenrijke perssap kunnen tot waarde worden gebracht. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research. Och wordt grasraffinage nog maar beperkt toegepast.

Bij grasraffinage wordt het geoogste gras uitgeperst. Er ontstaan dan 2 producten: vezels en een nutriëntenrijk perssap. Uit het perssap worden eiwitten verkregen. Voor het eiwit, de vezels en het restsap zijn diverse landbouwkundige en industriële toepassingen denkbaar.

Eiwit

Vooral het eiwit kan in de veehouderij tot waarde worden gebracht in diervoerder. Grasraffinage kan op die manier een alternatief bieden voor de voor de import van eiwitrijke diervoedergrondstoffen zoals sojaschroot, geven de onderzoekers aan.

Door grasraffinage ontstaat een nieuwe manier van veehouderij, waarbij gras niet langer alleen geproduceerd wordt voor het vee, maar ook voor andere toepassingen.

Componenten

Wil deze aanpak zich tot een economisch perspectiefvolle activiteit ontwikkelen, dan moeten alle componenten in het proces tot waarde worden gebracht. Dus ook de minst renderende, benadrukken de onderzoekers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer