Boeren%3A+%27Mestbeleid+gaat+slagen%27
© Nieuwe Oogst

Boeren: 'Mestbeleid gaat slagen'

Veehouders vertrouwen erop dat met de invoering van het nieuwe mestbeleid het bestaande stelsel van productierechten definitief van tafel kan. Dat blijkt uit een enquête die Alfa heeft gehouden onder ruim 750 boeren.

Het stimuleren van mestverwerking en export en de erkenning van kunstmestvervangers zien veehouders als belangrijke voorwaarden voor het slagen van het nieuwe beleid.

Ook BEX wordt genoemd. Van de melkveehouders maakt 70 procent daar nu gebruik van.

Op de vraag of men voorstander is van afschaffing van de dierrechten oordeelt de helft van de ondernemers positief. Eenderde is tegen afschaffing en een of de vijf veehouders heeft geen mening.

Helft mestoverschot

Op dit moment kampt de helft van de veehouderijbedrijven met een mestoverschot. Over vijf jaar heeft naar verwachting ruim tweederde van de bedrijven een probleem. In het oosten ligt dit percentage zelfs op 95%.

Naar verwachting wordt het wetsvoorstel, waarin verplichte mestverwerking en gegarandeerde afzet van het mestoverschot centraal staan, eind deze maand openbaar. 30% van de respondenten is ronduit positief. 1 op de 10 ondernemers ziet het nieuwe mestbeleid als een bedreiging.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer