Geen+verdere+daling+gebruiksnormen
© Persbureau Noordoost

Geen verdere daling gebruiksnormen

Een verdere verlaging van de gebruiksnormen voor stikstof en fosfaat na 2013 is niet nodig. Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker vandaag aan de Tweede Kamer.

Bleker bekijkt ook de mogelijkheid om het gebruiksnormen op bedrijfsniveau verder te verruimen en te verfijnen. Daarmee kan het mogelijk worden om onderscheid te maken tussen maaien en gemengd gebruik (maaien en weiden). Ook wordt gekeken naar de verschillen tussen grondsoorten en naar de fosfaattoestand van de bodem.

Met deze verdere verfijning van de Meststoffenwet kan een boer zelf meer sturen op eigen stikstof- en fosfaatnormen. Een melkveehouder die via het gras 110 kilo fosfaat oogst mag dan weer dezelfde hoeveelheid fosfaat op het land brengen. Daarbij wordt wel naar de grondsoort en de intensiteit gekeken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer