Mest+uitrijden+per+1+februari
© Nieuwe Oogst

Mest uitrijden per 1 februari

Als het weer het toelaat, mogen boeren per 1 februari mest uitrijden op alle grondsoorten. LTO verwacht dat het EL&I-staatssecretaris Henk Bleker daar volgende week toestemming voor geeft.

Als het de komende 2 weken redelijk droog is en de temperatuur niet dik onder nul zakt, is de kans groot dat er mest uitgereden mag worden op 1 februari. 'De afgelopen weken hadden we intensief contact met het ministerie over de ze zaak', zegt Kees Romijn, LTO Noord-vakgroepvoorzitter Melkveehouderij. 'Ik heb goede verwachtingen dat we volgende week groen licht krijgen om vervroegd uit te rijden.'

Natte zomer

Volgens Europese afspraken mag de uitrijperiode pas op 15 februari van dit jaar beginnen. Met het vervroegen van de uitrijperiode komt Bleker de veehouders tegemoet. Door het natte weer van afgelopen zomer konden veel boeren hun mest niet tijdig uitrijden. Een verlenging van de uitrijperiode werd toen niet als nuttig beschouwd.

VVD, PvdA en ChristenUnie pleitten in september 2011ook al voor het vervroegd uitrijden van drijfmest. De staatssecretaris moet nog wel eventuele Europese juridische haken en ogen rechtstrijken. Romijn verwacht echter niet dat dit voor vertraging van de besluitvorming zorgt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  60 %
Meer weer