Nog+steeds+foute+stalgordijnen+in+gebruik
©

Nog steeds foute stalgordijnen in gebruik

Veehouders hebben nog steeds stalgordijnen in gebruik die onveilig zijn. Dat stelt de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie), die sinds drie maanden intensief controleert op ondeugdelijke stalschermen.

Exacte cijfers over het gebruik van onbeveiligde stalschermen zijn er nog niet, maar er zijn volgens de inspectie situaties aangetroffen waarbij onveilige stalschermen nog onveranderd functioneerden. In die gevallen wordt de installatie buiten werking gesteld en verzegeld.

Emoties

Deze maatregel leidt op het erf volgens inspectrice Annette Oorschot nog wel eens tot heftige emoties bij de veehouders. De emoties uiten zich voornamelijk in scheldpartijen. Er hebben zich volgens de inspectie echter nog geen excessen voorgedaan. Inspectie SZW noemt het verzegelen ‘een vervelende situatie’.' De ondernemer heeft het gevoel dat het probleem van de fabrikant nu op zijn bordje komt.'

Verantwoordelijkheid

Niet alle fabrikanten hebben tijdig hun verantwoordelijkheid genomen, constateert de inspectie, hoewel het niet altijd de fabrikant is aan te rekenen. Er zijn veehouders die geen aanpassing wilden, of ze hebben ze de checklist van de fabrikant niet of niet juist ingevuld. Fabrikanten moeten bij veel ondernemers nog definitieve maatregelen nemen om uiteindelijk een scherm te krijgen dat voldoet aan de warenwetbesluit machines.

Dodelijke ongelukken

De Arbeidsinspectie verbood vorig jaar juni per direct de verkoop, levering en gebruik van stalgordijnen die niet zijn afgeschermd of beveiligd tegen beknelling. Aanleiding was een aantal dodelijke ongelukken waarbij jonge kinderen bekneld raakten. Dat gebeurde bij de plek waar het gordijn wordt opgerold.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 11°
  40 %
Meer weer