'Veehouders kiezen onveilige stalgordijnen'

Ondanks enkele tragische ongevallen vragen sommige veehouders nog steeds expliciet naar goedkopere, onveilige stalgordijnen. Dat weet directeur Geert Vervaeke van het gelijknamige stalsystemenbedrijf.

%27Veehouders+kiezen+onveilige+stalgordijnen%27
© Guus Queisen

'Ze bepalen hun keuze puur op basis van de laagste prijs. Daartoe vragen ze om offertes van systemen zonder de prijsverhogende veiligheidsmaatregelen. Ze willen bewust een risico aangaan', aldus Vervaeke.

Een onveilig systeem mag een fabrikant niet aanbieden, leveren of monteren. Als iemand echter een systeem zonder klimaatcomputer laat monteren, dat ervoor zorgt dat de gordijnen op- en neergaan, zijn de veiligheidseisen aanzienlijk minder. 'Als zo iemand er achteraf alsnog een klimaatcomputer op aansluit, gebeurt dit buiten ons zichtveld.'

Controles

De Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) controleert sinds 1 februari bij leveranciers, fabrikanten en veehouders of de systemen deugdelijk zijn. Als de Inspectie een onveilig werkend scherm aantreft, kan de installatie verzegeld worden. Daarna wordt bekeken wie dit is aan te rekenen en of er verdere sancties volgen.

De inspecteur kan vragen naar de informatie die door de fabrikant is verstrekt en tevens de gebruiksaanwijzing en verklaring van overeenstemming te tonen.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern Veehouderij

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer