Ger Koopmans: Exit Oostvaarderswold

Het moet afgelopen zijn met plannen voor het Oostvaarderswoldgebied wat CDA-Kamerlid Ger Koopmans betreft. ‘Het is noodzakelijk dat wordt nagedacht over een exit-strategie', zegt Koopmans.

Ger+Koopmans%3A+Exit+Oostvaarderswold
© Nieuwe Oogst

'Daarvoor moet op het Flevolandse provinciehuis de afdeling creatieve geesten worden aangeboord', aldus Koopmans.

Koopmans was vanmiddag te gast bij een groep boeren in het voormalige Oostvaarderswoldgebied. Ook Statenleden van Provincie Flevoland waren uitgenodigd. 'De knop moet nu echt om in de Staten', zegt Koopmans. 'Er komt geen geld meer bij, dat is er niet.'

In het Oostvaarderswoldgebied zou natuur, die verloren gaat door onder andere de aanleg van de A6, worden gecompenseerd. Koopmans: 'Ruil die compensatiegronden naar een logische plek in Flevoland of Nederland, kijk daar breed naar. Dat moet je nú doen.'

Waanzin

De door provincie Flevoland aangekochte grond ligt verspreid door het voormalige Oostvaarderswoldgebied. 'Het is planologische waanzin om snippers grond aan te houden', aldus het Kamerlid. Aan aangrenzende natuurgebieden of bij Almere ziet hij wel mogelijkheden wat hectares in te zetten voor natuur. 'Maar wat niet nodig is: verkoop het, zeg ik tegen Bleker', zegt Koopmans.

Bij verkoop van de gronden komen deze weer vrij voor de landbouw. In het gebied zitten nog 15 boeren, die door willen met hun bedrijven.

Staatsbosbeheer moet volgens Koopmans de opdracht krijgen weg te gaan uit het gebied. Als grond van Staatsbosbeheer wordt verkocht voor minder dan waarvoor deze is aangekocht, dan is dat verlies voor het rijk, aldus Koopmans. Het Flevo-Landschap moet volgens de politicus gaan nadenken over hoe het verder moet met haar gronden.

Groenblauwe zone

De boeren in het gebied willen dat de Verordening groenblauwe zone van het hele Oostvaarderswoldgebied af gaat. De provincie stelt voor dat de verordening alleen af gaat van de grond die in handen is van de boeren. ‘Daarmee wordt belemmerd dat de aangekochte gronden terug naar de landbouw kunnen gaan’, zegt melkveehouder Theo van Overbeek.

Woensdag 9 mei bespreken Provinciale Staten in een debatronde hoe zij verder willen met het gebied Oostvaarderswold.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer