Intensieve landbouw ondergewaardeerd

Extensief produceren is voor de mainstream van de voedselproductie ontoereikend. Voor een schone, milieuvriendelijke voedselproductie is het doorontwikkelen van de intensieve land- en tuinbouw noodzakelijk.

Dat betoogde voorzitter Aalt Dijkhuizen van de raad van bestuur van Wageningen UR maandag op de bijeenkomst van de Gouden Greep in Putten voor een zaal vol journalisten en landbouwprominenten.

Ter verduidelijking: wat de Oscar is voor filmproducenten en acteurs in Hollywood, is de Gouden Greep voor de landbouwjournalistiek in Nederland.

Om de groeiende wereldbevolking te voeden, moet je kiezen voor de productiewijze met de laagste uitstoot en de hoogste productie-efficiëntie.

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt met feiten en cijfers wat de gevolgen zijn van diverse productiemethoden. Hoe hoger de productie per dier en per vierkante meter, des te gunstiger is het eindresultaat. Dat wil zeggen: hoe meer mensen gevoed kunnen worden met zo min mogelijke milieuschade.

Een intensieve benutting van het landbouwareaal laat bovendien meer ruimte over voor de natuur.

De samenleving als geheel maakt uiteindelijk de keus voor de productiewijze die zij voor de toekomst van het nageslacht het beste vindt. Daar zou zij zich wat meer bewust van moeten zijn. Bij die keus zijn natuurlijk ook conflicterende belangen aan de orde. Wat goed is voor onze planeet en de mensheid in het algemeen, kan haaks staan op het dierenwelzijn, onze eigen economische belangen of de welzijnseisen die wij aan de omgeving stellen.

De boodschap van Dijkhuizen is helder, maar stuit toch op toenemende weerstand. Het voedselproductiemodel van de tweede helft van de vorige eeuw, dat geheel in het teken van de intensivering stond, staat op meerdere fronten ter discussie.

Het geldt vooral voor de dierlijke productie. De burger vervreemdt van het productieproces en blijft steken in een geromantiseerd beeld van hoe het vroeger was. Want met dat beeld wordt het product aan de man gebracht. Dat is dus in eigen voet schieten en de klant op het verkeerde been zetten. Gunstig voor de nichemarkt, maar niet voor het collectief.

Wij hebben met onze intensieve en hightech land- en tuinbouw wereldwijd naam en faam, maar de legitimatie is te veel bij de techniek en de economie gezocht en niet bij het duurzaamheidsvoordeel. Verstand versus emotie. 5 voor 12, om die kracht beter voor het voetlicht te brengen.

Berend Santema bsantema@ltonoord.nl

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer