Bond%3A+%27Nieuw+natuurbeleid+in+voorjaar%27
© Provincie Noord-Holland

Bond: 'Nieuw natuurbeleid in voorjaar'

Gedeputeerde Jaap Bond van Noord-Holland gaat dit voorjaar samen met Provinciale Staten een nieuwe agenda Natuur, Recreatie en Landschap maken. 'Het zal ons een paar jaar kosten om de boel op een nieuwe manier te organiseren.'

Dat meldt Bond op zijn weblog. Daar kijkt hij terug op de instemming van de provincie Noord-Holland met het natuurakkoord. Pas na 2 vergaderingen stemden de Staten in met het nieuwe natuurbeleid van staatssecretaris Henk Bleker van EL&I.

'Het is misschien wel niet de duidelijkheid die je wenst als politieke partij, maar één ding staat vast: het gaat de provincie geld kosten en dat zal op onderdelen betekenen dat wij onze ambitie op onderdelen zullen moeten bijstellen of uitstellen', aldus Bond.

Betaalbaar beheer

Noord-Holland heeft al 84% EHS aangelegd. 'Belangrijk is nu om te zorgen voor een goed en betaalbaar beheer. De afgelopen maanden ben ik daar intensief mee bezig geweest', vervolgt de gedeputeerde.

'De afgelopen weken stond ik meerdere malen voor een groep mensen die ruim een jaar geleden waren opgeroepen om in te zetten op particulier natuurbeheer. Dat hebben ze enthousiast en goed gedaan. Honderden hectaren liggen in de aanbieding voor beheer, maar door de rijksbezuinigingen moest de provincie op de rem trappen. Sindsdien zitten deze mensen in onzekerheid. '

Een werkgroep met onder meer LTO Noord komt binnenkort met voorstellen voor het beheer. 'We moeten keuzes maken en kansen pakken', aldus Bond.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
Meer weer